
THISTED / MORSØ: Bum! klir! rasle rasle, og så lå den stille. Det gav et ordentligt skrald over Næssund, da færgen havarerede i februar. Koblingen var røget, og efter larm kommer stilhed. Færgen lå stille. Den velkendte tuden, når den satte ud på sin fem minutter lange færd over sundet, har man ikke kunnet høre siden den dag.
Men stilheden er igen blevet afløst af larm. Bare andre steder. For i kommunalbestyrelserne, økonomiudvalget og færgebestyrelserne larmer det. Her skal man nemlig beslutte, om færgen overhovedet skal sejle videre.
En ny kobling er det mindste problem. Sådan en koster 100.000 kr. Penge, som man kunne være villig til at bruge, hvis ikke det også var fordi, at det pludseligt blev opdaget, at der også mangler en sikkerhedsgodkendelse af færgen. Sådan en koster 500.000,- og den nuværende udløber 30. april.
Det lignede et klart nederlag for færgen. Men selv efter vi her på dknyt for under en måned siden erklærede, at sikkerhedsgodkendelsen nok blev færgens banemand, ulmer det nu igen i Thisted og Morsø kommuner, og en endelig beslutning er langt fra taget.
Formanden vendte på en tallerken
En enig færgebestyrelse blev ellers enige om at aflive færgen, efter den havarerede. Alligevel gik formanden for færgebestyrelsen, Viggo Vangsgaard (S), der også er medlem af kommunalbestyrelsen i Morsø, til sin egen kommunalbestyrelse med en anden melding. Det undrer næstformand i færgebestyrelsen og medlem af kommunalbestyrelsen i Thisted, Kristian Tilsted (V):
- At bekoste de 100.000 på en ny kobling for at den skal sejle til den 30. april virker helt fjollet. Jeg kan ikke forstå, hvorfor han sådan er vendt på en tallerken. Jeg er meget uforstående over for at færgebestyrelsens formand vendte på en tallerken og ombestemte sig I kommunalbestyrelsen. Vi har drøftet situationen i færgebestyrelsen og kigget på tallene. Vi har forholdt os til den viden vi har og på den baggrund helt enstemmigt indstillet til at indstille driften. Og så går han imod i kommunalbestyrelsen.
I Thisted valgte kommunalbestyrelsen tirsdag aften at sende beslutningen om færgens fremtidige drift tilbage til økonomiudvalget.
- Byrådsmedlemmerne mente, der var tale om for ensidig sagsfremstilling. Det var ganske enkelt ikke klart, hvilken beslutning, der skulle træffes. Der stod bare, at vi skulle drøfte det - og dermed altså ikke nødvendigvis beslutte noget. Det synes vi, det her er for vigtig en sag til, så vi sendte den tilbage til udvalget, siger Kristian Tilsted.
Uden en beslutning fra Thisted Kommunalbestyrelse er det nu en beslutning fra økonomiudvalget i Morsø Kommune, der vil være retningsgivende for den politiske holdning til spørgsmålet om reparation af færgen, med mindre udvalget vælger at følge ønsket fra Thisted Kommunalbestyrelse og beder om at få sagen yderligere belyst.
Mangler penge og personer
Mens politikerne skændes, er der også en række andre udfordringer for færgen. Fordi færgens sikkerhedsgodkendelse udløber 30. april, er alt personale tilknyttet færgen sagt op. Nu søger de væk, og det bliver ikke nemt at få besat stillingerne igen, hvis færgen rent faktisk får lov at sejle videre.
- De sidste gange, der er blevet søgt personale til færgen, har der været et meget snævert ansøgerfelt - og det var da færgens fremtid ikke var usikker. Det er den nu, så jeg tvivler på, hvor mange der søger de her stillinger. Og der er jo ikke noget ved at have en færge, hvis ikke der er nogen til at sejle den, siger Kristian Tilsted.
Hvis driften skal fortsætte efter 1. maj, skal der ansættes minimum en overfartsleder, en skibsfører - i værste fald to skibsførere samt en dæksperson, viser en intern redegørelse i færgebestyrelsen. Hverken Jobcentret eller Sammenslutningen af Småøernes Færgeselskaber har ledigt personale i lokalområdet ligesom henvendelser til Fur- og Venø-færgerne har været uden resultat.
Samtidigt er der den manglende sikkerhedsgodkendelse, faldende billetindtægter og stigende reparationsomkostninger.
Der er ingen hjælp at hente hos økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), selvom ministeriet for ganske kort tid siden meldte ud, at man nu vil sænke billetpriserne på færger til danske øer og ø-kommuner. For der er jo en bro fra Mors til Thy, og så behøver man ikke statstilskud til også at skulle have en færge.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.