
BORNHOLM: Lørdag anløb et skib ladet med omkring 4000 ton vejsalt i Rønne Havn. Vinteren er endnu ikke slut, og vejsaltet skal forhindre bornholmske bilister i at komme til skade på øens isglatte veje. Men vejsaltet har en lang rejse bag sig, en rejse der starter under varme himmelstrøg i det konfliktfyldte land Vestsahara, hvor saltet er udvundet.
Vestsahara ligger i det nordvestlige Afrika og har siden 1975 været besat af Marokko. En besættelse som flere gange har fået FN til at fastslå, at udvinding, handel og eksport af naturressourcer fra de besatte områder bryder med folkeretten.
Nu er saltet fra Vestsahara ankommet til den danske solskinsø Bornholm, hvor kommunen har valgt at købe vejsalt af den danske virksomhed Dansk Vejsalt A/S.
Ikke sat på standby
I sidste uge kunne avisen Kommunen fortælle, at importen af 'blodsalt' fra Vestsahara var sat på standby, men selv om Dansk Vejsalt A/S nu undersøger den kritik, som er rejst af græsrodsorganisationen Afrika Kontakt, har det ikke fået virksomheden til at udskyde importen af den ladning salt, der nu står i Rønne Havn.
- Vi har været kontraktligt forpligtet omkring den leverance. Vi har sat yderligere import på standby, indtil vi har undersøgt Afrika Kontakts påstande, siger medindehaver af Dansk Vejsalt A/S Stig Anthony. Han afviser at udtale sig om, hvad undersøgelsen skal vise, før Dansk Vejsalt A/S vil overveje at slette Vestsahara fra sin leverandørliste. Danske virksomheder har tidligere været under skarp kritik i forbindelse med Vestsahara, blandt andet for deres medvirken til eksport af fosfat, der bruges til at fremstille gødning.
Bornholms Regionskommune afviser, at det er ulovligt at anvende vejsalt importeret fra Vestsahara. I en pressemeddelelse henviser Bornholms Regionskommune til Udenrigsministeriet, som ifølge kommunen oplyser, at den hverken forbryder sig mod forbud, sanktioner eller konventioner ved at købe en sådan vare.
Har et ansvar
Men uanset om det er ulovligt eller ej, så respekterer Bornholms Regionskommune ikke menneskerettighederne, når den køber vejsalt importeret fra Vestsahara. Det slår direktør i Global CSR Sune Skadegaard Thorsen fast.
- I alt hvad der er erhvervsrelateret, forventes det i dag i Danmark, at kommunerne respekterer menneskerettighederne, sådan som en virksomhed respekterer dem. Og det gør de ikke i Bornholms Regionskommune, siger Sune Skadegaard Thorsen.
Ifølge ham har også Dansk Vejsalt A/S et ansvar for at insistere på, at både virksomheden selv og dens forretningspartnere lever op til den nye internationale standard på CSR, som er specifikt rettet mod menneskerettigheder.
- Dansk Vejsalt har et ansvar for at agere, efter de er blevet gjort opmærksomme på, at deres leverandør har en mulig negativ indflydelse på menneskerettighederne. Når de er blevet gjort opmærksom på det, så er der et krav om, at de agerer, siger Sune Skadegaard Thorsen.
Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar til sagen fra Bornholms Regionskommune.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.