dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Oversvømmelse af sommerhusområde i Kolding, som nåede 159 cm over daglig vande.
Søren Gylling, Ritzau Scanpix

Nye og ufærdige kystsikringer holdt til storm og vandstigninger

Stormen Alfrida medførte vandstigninger op til 172 cm over daglig vande. Nye kystsikringerne bestod trods større vandstigninger end forventet.
3. JAN 2019 7.00

Nye kystsikringer på både Anholt i Norddjurs Kommune og Jyllinge i Roskilde Kommune stod sin test og afholdt onsdag vandmasser fra at oversvømme beboelsesområder, selvom stormen Alfrida øgede vandstanden med over 1,25 meter flere steder i landet, skriver DR Østjylland og TV2 Lorry.

Stormrådet har derfor indtil videre erklæret stormflod på Nordfyn. Rådet ventes ifølge Ritzau at erklære stormflod i flere landsdele senere i dag, torsdag.

Særligt ud på eftermiddagen steg vandstandene markant. Blandt andet melder Kolding, Middelfart og Roskilde kommuner på deres hjemmesider om, at vandstigningerne blev højere, end DMI's prognoser forudsagde. På Langeland steg vandstanden ifølge DR for eksempel med 1,72 meter og i Kolding steg den til 1,59 meter over daglig vande. Det samme gælder i Faaborg.

- Det er det, vi kalder en 20-års hændelse. Det vil sige noget, der ses omkring fem gange hvert århundrede, siger vagtchef ved DMI, Klaus Larsen til Ritzau.

På trods af stigningerne stod et nyt kystsikringsanlæg på Anholt sin test, selvom det endnu ikke står færdigt, skriver DR Østjylland.

- Med lidt spænding har vi set, om den del af anlægget, der er færdig, kan holde til stormen. Det er dejligt at se, at det indtil videre ser ud til at virke, sagde formand for Anholt Beboerforening Liselotte Arents Sørensen til DR Østjylland onsdag.

Også på Sjælland skulle en ny kystsikring stå testen i Jyllinge. Diget, der blev igangsat i oktober, og som heller ikke står færdigt endnu, holdt til vandmasserne:

- Jeg kan se, at de ting, vi har lavet her i Jyllinge, holder. Et sted sætter vi ekstra pumpekapacitet ind i forhold til det, vi har regnet med, sagde beredskabsdirektør for Østsjællands Beredskab Lars Robetje til TV2 Lorry onsdag formiddag.

'DMI's prognoser for oversvømmelser sejler'
DMI udsendte gennem dagen nye advarsler om vandsstigninger, særligt omkring Lolland, Falster, det sydlige Fyn og Lillebælt, hvor vandstanden kom til at ligge mellem 1,4 og 1,65 meter over det normale undtagen på Langeland, som indtil videre har sat rekord med en stigning på 1,72 meter.

Men det var først på dagen, at vandstanden i Roskilde steg med 1,51 meter - og altså mere, end de 1,11 meter, som DMI havde forudsagt - og det får borgmester Joy Mogensen (S) til at sende en opfordring til regeringen. Ifølge hende er DMI's prognoser for oversvømmelser og vandstigninger meget upræcise, for natten til onsdag 'sprang DMI's vurering af vandhøjden igen cirka 40 cm på et øjeblik', som det lyder fra hende.

- Vi kan ikke tåle flere fejlskud fra myndighederne - så borgerne skal i vadersene i de tidligere morgentimer. DMI's prognoser for oversvømmelser sejler, og jeg vil derfor indtrængende bede regeringen om at fremskynde arbejdet med at lave realistiske prognoser for vandstandsstigninger nær de danske kyster, siger hun.

Ifølge hende er troværdige prognoser den eneste måde at beskytte hjem og fælles værdier ordentligt, og upræcise og svingende prognoser skaber dårlige arbejdsvilkår for beredskab, frivillige og kommune, lyder det.

På Fyn nåede beredskabet ikke til Langeland på grund af den usikre prognose:

- Havde vi vidst det, havde vi naturligvis reageret på en anden måde. Ændringen af prognosen kom meget sent. Vi havde fokus på de steder, hvor det ifølge de første prognoser ville gå rigtig galt, siger chefvagt fra Beredskab Fyn, Knud Otto Vestergaard, til DR.

Hos Langeland Kommune bekræfter teknisk chef Rikke Fink over for DR, at de indledende prognoser betød, at indbyggerne ikke blev grundigt varslet, og at kommunen 'kunne have advaret bedre på hjemmesiden, men det gjorde vi ikke, fordi vi ikke troede, at det ville blive så slemt'.

Selvom vandstigningerne flere steder tog beredskaber og kommuner på sengen, er de fleste sluppet afsted med mindre skader, og både storm og vandstigninger har lagt sig i løbet af natten, lyder det fra DMI.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/nye-og-ufaerdige-kystsikringer-holdt-til-storm-og-vandstigninger

GDPR