RANDERS: Det er nu et år siden, boligskandalen i Randers eksploderede, og det er ni måneder siden, Randersegnens Boligforening blev erklæret konkurs. Men oprydningen efter konkursen og de mange problemer, den afslørede, er langt fra færdig.
Kuratorerne i konkursboet bistået af Dansk Almennyttigt Boligselskab, DAB, havde regnet med at være færdig med at skabe overblik over økonomien i boligselskabet og de forskellige afdelinger i maj måned og at have overblik over vedligeholdelsestilstanden i de almennyttige boliger i august. Men det var alt for optimistisk.
Da Randers' økonomiudvalg mandag havde sagen på dagsordenen, fremgik det at et notat, at arbejdet med regnskaberne i afdelingerne har været meget omfattende og at vedligeholdelsestilstanden i boligerne er betydeligt værre end frygtet. Derfor er bedste bud nu, at overblikket over økonomien tidligst er klar ved årsskiftet.
For Randers Kommune, der hidtil har brugt voldsomt mange mandskabstimer på sagen – hvor mange er endnu ikke gjort op – er det mest interessante at få opgjort, hvad sagen kommer til at koste. Men det er heller ikke muligt.
Kommunale lånegarantier for millioner
De største udgiftsposter kan blive indfrielse af en eller flere af de garantistillelser, kommunen har stillet for de kriseramte boligbebyggelser. Det vil ske, hvis det går så galt, at en eller flere af afdelingerne ender med at gå konkurs på linje med boligselskabet. Kommunens embedsmænd anser dog risikoen for at være beskeden.
Det er planen at få lagt afdelingerne ind under andre, velfungerende afdelinger. Det vil ganske vist være at sende regningen for skandalen videre til lejere i andre almene boliger, men kommunen regner med, at planen vil lykkes, så de tidligere afdelinger under Randersegnens Boligforening overlever.
Den kaotiske økonomi i boligforeningen skyldes først og fremmest, at der ikke har været de lovkrævede vandtætte skotter mellem boligforeningens økonomi og de enkelte boligafdelingers. Derfor er man i gang med det omfattende arbejde med at finde ud af pengestrømmene, og hvem der skylder hvem og hvor meget.
Stop for nye byggerier
Mens det arbejde fortsætter, tegner der sig de første konkrete resultater at den omfattede sag. Randers Kommune må efter al sandsynlighed udskyde alt nyt alment boligbyggeri – i første omgang til 2013. Det rammer bl.a. at et ellers attraktivt forsøgsbyggeri, der har opnået støtte fra Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter. Projektet ender formentlig i en anden kommune. Men så længe hele boligsagen er uafklaret, tør Randers ikke kaste sig ud i nye garantiforpligtigelser
Hvad der kan sættes tal på nu og her er kommunens direkte udgifter til ekstern bistand i sagen – først og fremmest advokatudgifter. Dén regning bliver på mindst 2,5 millioner. Der er foreløbig brugt knap 1,5 million, og byrådet er nu blevet bedt om yderligere en million.
En anden udgift, der ligger fast nu, er til den styrkelse af forvaltningen, byrådet har besluttet. Den er opgraderet med en jurist, der skal tage sig af sager under den komplicerede lovgivning om almennyttige boliger.
I næste uge forventes byrådet også at sige ja til en plan om at søge samarbejde med fire andre kommuner, Syddjurs, Norddjurs, Mariagerfjord og Favrskov om tilsynet med de almene boligselskaber.
Byge af erstatningssager varslet
Endelig er der varslet mulighed for en lang række erstatningssager i kølvandet på skandalen. Hvor mange af dem, der bliver til noget, er yderst usikkert. Alene kuratorerne har varslet muligheden for at de fremsætter erstatningskrav mod de advokater, der har medvirket ved købet af de ulovlige ejendomme, bestyrelsesmedlemmerne i Randersegnens Boligforening – hvoraf de tre er kommunalpolitikere, den afskedigede forretningsfører, Østjysk Bank, et revisionsfirma og – Randers Kommune.
Østjyske Bank, der kommer til at miste millioner på sagen, har også varslet muligheden for at anlægge sag mod kommunen.
Efter at Statsforvaltningen Midtjylland i sommer udtalte, at Randers Kommune efter deres skøn ikke havde forsømt sin tilsynsforpligtelse efter loven om almene boliger, regner kommunen dog muligheden for erstatningssager i kølvandet på boligskandalen for meget beskeden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.