dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi

Randers rejser principsag om betaling for vejvand

Forsyningssekretariatet har sendt regning for det fulde beløb op til loftet på 8 procent, efter Randers fik lavet en uvildig – og lavere – beregning
3. MAJ 2013 6.00

RANDERS: Randers kommune anlægger nu sag mod Forsyningssekretariatet. Sagen er principiel, og mange andre kommuner vil følge udviklingen med stor interesse. Den handler nemlig om, hvordan og hvem der kan skønne, hvad der er en rimelig pris for, at regnvand løber fra kommunens veje og i kloakkerne, lyder det fra Randers.

Randers Spildevand har fået eksterne rådgivere til at lave en model til beregning af, hvad det koster, at regnvand løber i kloakkerne. Det har Forsyningssekretariatet valgt at se bort fra, men i stedet foretaget sit eget skøn, og er nået frem til det maksimale bidrag på 8 pct.

- Den her strid handler om, hvem der på et sagligt grundlag kan fastsætte prisen på at aflede regnvand fra kommunens veje. Vi har fået lavet uvildige beregninger og disse beregninger vil Forsyningssekretariatet ikke forholde sig til. Dermed er det principielt, og vores advokat vurderer, at vi har en god sag, siger konstitueret borgmester Steen Bundgaard (S).

Lovmæssigt er der et loft på 8 pct.af de samlede anlægsomkostninger. Randers Spildevand har fået udarbejdet en beregningsmodel i et samarbejde med COWI, som efter kommunes opfattelse giver en korrekt beregning af vejvandets belastning af spildevandssystemet. COWI og Randers Spildevand A/S er nået frem til en vejafvandingsafgift, der varierer år for år. For de pågældende år svarer det til en efterbetaling på 14,6 mio. kr.

En model som kommunen finder både veldokumenteret og saglig, og som bygger på beregninger af vejareal, mængder af vand, og hvor meget vand der løber i kloakkerne. Kommunen har derfor hele tiden været villig til at efterbetale dette beløb. Forsyningssekretariatet mener, at Randers skal efterbetale et beløb på 21,9 mio. kroner for årene 2007-2010 – hvilket svarer præcis til 8 pct. af de samlede anlægningsomkostninger.

Byrådet i Randers får opbakning af KL i forhold til, at Randers Kommunes saglige skøn ikke skal omgøres. Økonomisk har Randers lagt penge til side til at efterbetale 14,6 mio. kr.

ka

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/randers-rejser-principsag-om-betaling-for-vejvand

GDPR