DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Tre af de ti lukningstruede forbrændingsanlæg skulle lukke alligevel

Bornholm planlægger i forvejen med at stoppe med at brænde affald af på øen, AffaldPlus havde selv søgt om lukning, og Svendborg Kraftvarme havde i forvejen en udløbsdato.

KL's lukkeliste over ti affaldsforbrændingsanlæg, som skal regne med nedlukning senest 2030 af hensyn til klima og miljø, har givet hævede øjenbryn og rynkede pander i bestyrelser og direktioner rundt omkring hos de udpegede anlæg, der ikke sådan er med på den plan.

Ikke mindst stritter de tre forbrugerejede værker på lukkelisten imod og har allieret sig med advokatformaet Horten for at forsvare sin eksistens.

Men for tre af de øvrige værkers vedkommende passer reduktionsplanen fint nok med værkernes egne forestilinger om fremtiden.

Direktør i BOFA, Bornholms Affaldsbehandling, Jens Hjul-Nielsen henviser over for DK Nyt til BOFA's egen plan fra januar 2019 om helt at droppe afbrænding af affald og i stedet skrue voldsomt op for genbrug og genanvendelse. Her var planen så at lukke i 2032, mens KL's plan siger 2026.

- Planen sparker for så vidt en åben dør ind, fordi vi selv havde planlagt lukning nogle år senere, siger direktøren og peger på to udfordringer: De 20 mio. kr. i "strandede omkostninger", BOFA kommer til at have dækket, og så det logistiske: Hvordan BOFA til den tid skal have transporteret restaffald til forbrænding - enten hos ARC på Amager eller REFA i Nykøbing Falster.

Slipper for beskatning

For AffaldPlus kan dødsdommen over anlægget i Slagelse ligefrem gavne, lyder det i sn.dk Her er man ikke overrasket over, at forbrændingsanlægget er på lukkelisten. Til avisen siger borgmester John Dyrby Paulsen (S), at der sigtes mod en lukning i 2026, og at der med fordel kan etableres et varmegenindvindingsanlæg:

- Der er jo nemlig udsigt til, at der kan komme en beskatning af CO2-udledning, og den bliver der mindre af ved lukning af forbrændingsanlægget.

"AffaldPlus har selv søgt om lukning af anlægget med udgangen af 2030, og vores anlæg i Næstved vil, når anlægget i Slagelse skal lukkes, være i stand til at håndtere de forbrændingsegnede mængder fra alle seks ejerkommuner," oplyser selskabet selv.

Største enkeltudleder i Svendborg

Fra det sydfynske kan man i Fyens Stiftstidende læse, at byrådet i november besluttede, at Svendborg Kraftvarme skal lukke med udgangen af 2022, så det dermed er slut med at brænde affald af i Svendborg.

Direktør Carl Madsen fra Svendborg Fjernvarme, der skal overtage værkets forsyning af varmekunder, fortæller, at jo mere man kan producere med Svendborg Fjernvarmes kæmpe-varmepumpe, jo større energibesparelse opnår man og jo højere statsligt tilskud opnår Svendborg Fjernvarme også.

Byrådsmedlem Jesper Kiel (EL) er ovenud tilfreds med mere klimarigtig fjernvarme og at undgå, at der skal trille lastbiler fra Tyskland til Svendborg for at fodre kraftvarmeværket: Og i klimaregnskabet vil det give en stor effekt, da kraftvarmeværket er Svendborg Kommunes største enkeltudleder af CO2.