

Det vækker alt andet end begejstring hos flere af landets store kommuner, at DSB i sit nye beslutningsgrundlag for indkøb af fremtidens tog reelt har afskrevet timemodellen, som ville give en times rejse tid mellem København-Odense, Odense-Esbjerg, Odense-Aarhus og Aarhus-Aalborg.
- Jeg er helt ærligt målløs. Jeg synes, det er en dilettantisk ageren fra DSB. Der ligger en politisk aftale om at indføre en timemodel. En timemodel, der binder byerne tættere sammen i Danmark, så folk kan komme lidt hurtigere frem, siger Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) til DR.
Han havde håbet, at timemodellen ville gøre det nemmere at skaffe højt kvalificeret arbejdskraft til blandt andet den robotindustri, som kommunen forsøger at tiltrække.
Også Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) er overrasket.
- Det er helt uacceptabelt. Der ligger et forlig på Christiansborg på det her område, der skulle sikre, vi får en togdrift, der lever bare nogenlunde op til moderne standarder. Det at få knyttet landet sammen med en timemodel er helt afgørende for, vi har og får et arbejdsmarked, der er fleksibelt. Det skal skabe vækst og job, siger han til DR.
Forlig fra 2014
Timemodellen blev vedtaget som en del af forliget om togfonden i 2014, som S, R, SF, EL og DF stod bag. Planen forudsatte, at der skulle laves højhastighedsbaner på op til 250 km/t over Vestfyn, Vejlefjord og Hovedgård-Hasselager ved Aarhus.
Men siden har det økonomiske grundlag for fonden ændret sig. Beskatningen af nordsøolien, som skulle have skaffet pengene til investeringerne, giver på grund af faldende oliepriser langt mindre end forudsat.
Derfor er aftalens fremtid uafklaret. Og DSB tør godt gætte på udfaldet:
'Det forventes, at de samlede infrastrukturprojekter drøftes i foråret 2017, hvilket medfører, at en række infrastrukturprojekter, herunder højhastighedsbaner, muligvis ikke gennemføres fuldt ud inden for en overskuelig fremtid. Derfor er Timemodellen ikke en grundforudsætning for toganskaffelsen. Dette er også en af flere grunde til, at højhastighedstog ikke er en del af anbefalingerne,' skriver DSB i det nye beslutningsgrundlag.
Forsker: Den eksisterer reelt ikke længere
Ifølge Ingeniøren forventer både forligskredsen og regeringen, at forhandlingerne kommer til at overgå fra transportordførerne til finansordførerne efter sommerferien, og at togfonden vil indgå i forhandlingerne om 2025-planen.
'Og så er Togfonden noget, som reelt ikke længere eksisterer. Så bliver projekterne implementeret over de kommende års finanslove. Det koncept, som blev præsenteret i 2014, er reelt væk,' siger transportforsker Niels Melchior, Aalborg Universitet, til Ingeniøren.
Han hæfter sig blandt andet ved, at Dansk Folkeparti er enig med regeringen om at droppe en ny jernbanebro over Vejle Fjord.
'Timemodellen hænger i øjeblikket i en meget tynd tråd. Forbindelsen over Vejle Fjord er nødvendig, hvis timemodellen skal blive til noget. Så det er svært at se, hvordan den skal blive en realitet,' siger Niels Melchior.
Se DSB's beslutningsgrundlag her.
Læs artiklen i Ingeniøren her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.