
Det er rigtig mange penge, som kommunerne kan stikke hånden ned i fjernvarmeforbrugernes lommer efter, hvis kommuner og aktieselskaber vælger at gøre brug af den juridiske mulighed for forrentning af indskudskapital fra før 1981, som de har fået mulighed for med Energitilsynets afgørelse i Herning-sagen.
Det drejer sig om mindst fem milliarder kroner, som kommunerne dermed kan lade fjernvarmeforbrugerne betale som ekstra bidrag til det skattefinansierede område. Kommunerne kommer så til at aflevere halvdelen til statskassen. Fjernvarmeforbrugerne får absolut ikke hverken bedre eller billigere fjernvarme. Tværtimod.
Fjernvarmeforsyningerne i de større byer opstod typisk ved, at forbrugerne indbetalte indskudskapital i form af tilslutningsbidrag. Det var ikke kommunerne, der skød en større sum penge ind i fjernvarmeselskabet.
Men kommunerne påtog sig at udstede regningerne for fjernvarmeselskaberne. Med Varmeforsyningsloven blev kommunerne juridisk set gjort til ejere, og det er derfor, kommunerne nu har fået en mulighed for at kræve forrentning af indskudskapital fra før 1981. Altså at fjernvarmeforbrugerne kan blive pålagt at betale forretning af den indskudskapital, som de selv oprindelig har indbetalt.
Ikke et lån
Det er ikke et lån, varmeforsyningen har optaget, men en teknisk fastsat værdi af en varmeforsyning, som varmekunderne før varmeforsyningsloven af 1981, selv har betalt - dengang via kommuneskatten. Det er altså i forvejen penge, der er opkrævet til varmeforsyning til finansiering af anlæg og infrastruktur - som altså ved varmeforsyningslovens ikrafttrædelse blev værdifastsat.
Situationen, hvor kommunerne nu vil bruge disse penge til f.eks. skoler, børnehaver eller idrætsanlæg kan til dels sammenlignes med, at man brugte de penge forældrene indbetaler til SFO-ordningen eller børnehaven - til at finansiere hjemmepleje eller plejehjem.
Rettelig bør kommunerne, hvis de vælger at opkræve pengene, føre dem tilbage til varmeforsyningen - det gælder også den fremadrettede forrentning, og bruge dem til f.eks. investeringer eller besparelser. Så vil den fulde værdi komme varmeforsyningen og dermed forbrugerne til gode.
Kim Mortensen, Dansk Fjernvarmes direktør
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.