dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
doi
Lavbundsjord, der dyrkes, udleder rigtig meget CO2, og ambitionen med den grønne trepart er at omlægge 140.000 hektar. (Arkivfoto).
Hans Meineche/Biofoto/Scanpix

Ny it-løsning klar til de lokale treparter

Modellen giver én samlet indgang til at planlægge og koordinere konkrete indsatser for udtagning af arealer, der skal omlægges fra landbrug.

Til hjælp for de 23 nye lokale grønne treparter, der skal implementere den bebudede omstilling af arealerne, lancerer Danmarks Miljøportal nu en ny it-løsning, MARS (Multifunktionel ArealRegiStrering), oplyser portalen.

De nationale mål for den grønne trepartsaftale er omlægning af 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjord og rejsning af 250.000 hektar skov.

MARS er på under seks måneder udviklet i samarbejde med Styrelsen for Grøn Areal Omlægning og Vandmiljø, og modellen bygger på eksisterende moduler, der er udviklet i samarbejde mellem kommuner, regioner og staten i regi af Danmarks Miljøportal.

- Vi har arbejdet ud fra en strategi om at genbruge og videreudvikle eksisterende systemer, så vi hurtigere kunne skabe et bud på en brugbar løsning, der opfylder de komplekse krav i trepartsaftalen, siger Nils Høgsted, sekretariatsleder hos Danmarks Miljøportal.

- MARS er designet til at være fleksibel, så platformen kan videreudvikles i takt med fremtidige behov, tilføjer han.

Én platform 

Med den nye model vil der være én samlet indgang, der giver de lokale treparter, kystvandråd, udtagningskonsulenter og lodsejere mulighed for at planlægge og koordinere de konkrete udtagningsindsatser. 

Platformen består af tre nøglemoduler:

  • Screening: Et værktøj, der giver overblik over, hvor projekter som skovrejsning eller udtagning af lavbundsjorde kan realiseres, baseret på lokale og nationale data.
  • Planlægning: Et modul, der hjælper kommuner og samarbejdspartnere med at prioritere og koordinere indsatser i forhold til de nationale målsætninger.
  • Status: Et værktøj, der gør det muligt for myndigheder at overvåge fremdriften og evaluere effekten af igangværende projekter.

- I stedet for at lave ét mere komplekst system, der kan løse alt, har vi opdelt platformen i tre moduler, så den er tilpasset forskellige arbejdsgange og let at anvende for de forskellige aktører, siger løsningsarkitekt på projektet Karsten Pihl.

- Ved hjælp af skitser har vi kunnet konkretisere komplekse krav og oversætte dem til en løsning. Det har været centralt for at skabe et værktøj, der er intuitivt at anvende fra dag ét, tilføjer han.

Den første version af platformen er nu lanceret, og der planlægges løbende opdateringer baseret på brugernes erfaringer og behov.

Find platformen her.

cwa

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dkteknikogmiljoe.dk/artikel/ny-it-loesning-klar-til-de-lokale-treparter

GDPR