dkmedier
dknyt
dkindkob
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Også Vestforbrænding vil udnytte geotermi
Geotermisk opvarmning er en meget klimavenlig varmekilde til fjernvarme.
Foto: Vestforbrænding

Også Vestforbrænding vil udnytte geotermi

Planen er, at 30.000 boliger i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal omstilles fra olie- og gasforsyning til grøn fjernvarme.

Vestforbrænding og Innargi har aftalt at undersøge mulighederne for geotermi i Vestforbrændings forsyningsområde, oplyser forsyningsselskabet, hvis Varmeplan 2030 indebærer et af de største fjernvarmeprojekter i Danmark.

Aftalen er en del af arbejdet med at realisere Vestforbrændings plan for, at 30.000 boliger i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal omstilles fra olie- og gasforsyning til grøn fjernvarme.

Planen vil næsten fordoble Vestforbrændings varmeleverancer.

- Vi får brug for meget mere grøn fjernvarme i fremtiden og her passer geotermien perfekt ind. Den umiddelbare vurdering er, at vi skal bruge op til tre geotermiske anlæg med en samlet effekt på 55 MW, men hvis prisen er konkurrencedygtig, kan vi nok indfase helt op til 100 MW geotermi, siger Steen Neuchs Vedel, der er direktør for Vestforbrænding.

Han tilføjer, at geotermi er en af de supplerende varmekilder, som Vestforbrænding vil anvende - også overskudsvarme, udnyttelse af CO2-fangst og varmepumper indgår i den øgede fjernvarmeproduktion, som skal realiseres inden 2030.

Klimavenligt

Geotermisk opvarmning er en meget klimavenlig varmekilde til fjernvarme. Når pumperne i de geotermiske anlæg drives af vedvarende energi fra sol eller vind, er geotermi ikke kun CO2-neutral, men udleder heller ingen andre skadelige partikler. Og så er den geotermiske varmekilde altid til rådighed - også når solen ikke skinner og vinden ikke blæser.

Når et anlæg først er i gang, er der ingen lokal forurening, ingen støj, ingen lugtgener, hvilket gør geotermisk opvarmning til en god nabo i byområder.

 

Geotermi er den varmeenergi, der stammer fra jordens indre. En til tre km nede i Danmarks undergrund er der mange steder 30-80 grader varmt geotermisk vand, som via dybe boringer kan pumpes op til overfladen, hvor varmen overføres til vandet i fjernvarmenettet i et lukket kredsløb. Når varmen er overført, pumpes det geotermiske vand ned i undergrunden igen. Afhængig af temperaturen fra undergrunden kan det være nødvendigt med en stor varmepumpe til at hæve temperaturen til det niveau, der er brug for i fjernvarmenettet.

Energipotentialet for geotermi er meget stort, men realiseringen af potentialet afhænger af forholdene i undergrunden (tilstrækkeligt flow og temperatur) og af, om der er tilgængelige arealer i nærheden af fjernvarmenettet. Herudover er det et krav i Varmeforsyningsloven, at geotermi er konkurrencedygtig med de alternativer, som fjernvarmeselskaberne råder over.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.