

RANDERS: Her i sommervarmen er det gået op for redaktionen på dknyt, at vi for en lille måned siden har misset en nyhed, som vi trods det ikke synes, læserne skal snydes for. Det gælder skandalesagen fra Randers, hvor Randersegnens Boligforening i december 2011 blev erklæret konkurs. Kommunen skriver:
Randers Byråd har vedtaget at tiltræde forlig mellem konkursboet i Randersegnens Boligforening, Randers Kommune og Østjydsk Bank A/S. Kommunen undgår en årelang og dermed dyr retssag ved at betale 3 mio. kroner til konkursboet. Forliget giver ro om driftsøkonomien i Randers Sportscollege. Og samtidig slipper afdeling 01 (boligerne i Randers) for at bekymre sig om en fortsat retssag med krav om sikkerhed (pant) for lån. Dermed accepterer banken Århus Byrets dom fra foråret 2014.
Det er Landsbyggefonden, der i marts i år tog initiativ til forlig i det store sagskompleks omkring Randersegnens Boligforening. Randers Byråd vedtog at tiltræde forliget på et ekstraordinært byrådsmøde den 24. juni 2014.
Stort bump på vejen
- Jeg er rigtig glad på vegne af beboerne i Randersegnens Boligforening. Det er en rigtig god nyhed. Nu har vi fjernet et stort bump på vejen for, at vi kan få ro omkring Randersegnens Boligforening og få endelig styr på økonomien i de afdelinger, det handler om. I stedet for usikkerhed og vacuum, får vi arbejdsro og fokus på fremtiden, siger sekretariatsleder i Miljø og Teknik, Søren Fonseca, Randers Kommune, og fortsætter:
- At Randers Kommune vælger at indgå forlig i ansvarssagen er ikke ensbetydende med, at vi erkender et erstatningssansvar. Var ansvarssagen kørt videre, kunne det snildt have medført advokatudgifter på op mod 3 mio. kroner om året, og sagen kunne have kørt i op mod fire år med tilhørende retsomkostninger og tidsforbrug. Kravet mod kommunen var på 20 mio. kroner. Nu lukker vi ansvarssagen med en engangsudgift på 3 mio. kroner.
For at skabe en fornuftig driftsøkonomi vedtog Randers Byråd i maj en plan for at omdanne Sportscollege til en selvejende institution. Med forliget er der nu ro om driftsøkonomien i den kommende institution.
Fortsat tvister
De almene afdelinger (Afdeling 01), hvor Østjydsk Bank blev dømt til at opgive krav om pant, får nu sikkerhed for deres fremtidige økonomi, fordi Østjydsk Bank har valgt ikke at fortsætte sagen i landsretten og i stedet accepterer Århus Byrets dom fra 2014.
Der er dog også tvister, der ikke indgår i forliget.
Det drejer sig om den såkaldte 'omstødelsessag', som blev behandlet i Randers Byret den 5. og 6. februar i år. Her har konkursboet sagsøgt Randers Kommune i forbindelse med en selvskyldnerkaution på 1,779 mio. kroner. Randers Kommune har sendt kravet videre til den midlertidige forretningsfører, som indgav konkursbegæring for Randersegnens Boligforening. Der forventes afsagt dom i efteråret 2014.
Samtidig fortsætter konkursboet ansvarssagen mod Randersegnens Boligforenings tidligere bestyrelse og forretningsfører Svend Aage Nielsen samt Randers Bolig på 20 mio. kroner. Forsikringsselskaberne bag bestyrelsesmedlemmerne har ikke ønsket at medvirke til forlig. Sagen kører derfor videre i Vestre Landsret. Hvis sagen ender med, at konkursboet får ret i kravet eller dele deraf - og dermed bliver solvent - skal Randers Kommune i samme omfang have de 3 mio. kroner tilbage, som kommunen nu betaler i forligsbeløb.
Beboerlisten og Velfærdslisten stemte i byrådet imod forliget - med argumenter om, at man skylder offentligheden at få placeret et ansvar. Ifølge Randers Amtsavis udtalte byrådsmedlem Bjarne Overmark (L), at der vist var mange prominente personer, der nu er glade for ikke at skulle gennem en retssag.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Tekniks artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Tekniks artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Teknik
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.